1,2 MILIONA KM DOBITI ZA 6 MJESECI TEKUĆE GODINE

Rudnik Banovići već decenijama unazad slovi za jedno od najstabilnijih preduzeća rudarskog sektora koje iz godine u godinu bilježi pozitivne proizvodne i finansijske rezultate. Preduzeće na koje se upravo zbog pouzdanosti poslovanja i kvalitete proizvoda u velikoj mjeri oslanja elektroenergetski sektor FBiH.

Ono što dodatno ohrabruje jeste činjenica da iz godine u godine u poslovnom smislu postiže značajne iskorake. Dolaskom nove Uprave na čelo Rudnika, djelimičnom promjenom starih i primjenom novih metoda i organizacije rada, ostvaren je poslovni uspijeh koji nije zabilježen u poslijeratnom periodu. Naime, u prvih 6 mjeseci tekuće godine Rudnik je poslovao pozitivno u iznosu od 1,2 miliona KM, što je podatak vrijedan pomena, posebno ako se uzme u obzir da je za ovaj period planom poslovanja predviđen finansijski gubitak od 4,2 miliona KM.

Onima koji su pratili rad ovog preduzeća posljednjih godina poznato je da je upravo ovaj period jedan od najkritičnijh u toku godine, kada se uglavnom bilježe negativni proizvodno- poslovni rezultati uzrokovani smanjenom realizacijom planova na uglju i otkrivci. Maksimalnim angažovanjem i dodatnim naporima do pozitivnih rezultata i ispunjenja planova dolazilo se tek na kraju godine.

Po svemu sudeći, ovaj put to neće biti slučaj. Sagledavanjem dosadašnjih rezultata može se uočiti da Rudnik ima stabilnu proizvodnju, odnosno da realizacija na proizvodnji uglja i otkrivke prati predviđene planove.

Pomenuti rezultati u prvih 6 mjeseci ove godine ulijevaju optimizam, a ono što posebno ohrabruje jeste angažovanost Uprave na realizaciji velikih investicionih projekata neophodnih za unaprijeđenje proizvodnog procesa u narednom periodu. U završnoj fazi je izgradnja transportnog sistema za odvoz jalovine na površinskom kopu “Turija”, čijom će izgradnjom kapacitet proizvodnje u Rudniku biti povećan za 400.000 tona uglja, a odvoz jalovine značajno ubrzan i olakšan. Puštanje u rad transpornog sistema osim u proizvodnom, donijet će velike pozitivne promjene i u ekološkom smislu, u vidu tehničke rekultivacije prethodno eksploatisanog površinskog kopa “Čubrić”.

Da je imperativ nove Uprave dalji razvoj Rudnika, povećanje proizvodnje i unaprijeđivanje uslova rada govori podatak da su u prvi plan stavljena investiciona ulaganja koja ove godine iznose 67.316.500 KM. Neke od investicija započete su u prethodnoj godini, neke su u završnoj fazi, dok su druge u fazi realizacije pokretanja postupaka. Jedno od značajnijih ulaganja ove godine je i nabavka širokog mehanizovanog čela u podzemnu eksploataciju Rudnika.