Svečana sjedica Uprave i Sindikalne organizacije rudnika Banovići u povodu 21. decembra dana rudara BH i ove godine protekla je u duhu slavljeničkog raspoloženja, poslovnih uspijeha i velikih razvojnih planova. Ovom prilikom u Sali Radničkog doma, kao podrška okupili su se brojni rudari, predstavnici privrednog, javnog i političog života kao i poslovni partneri, koji su imali priliku uživati u posebno osmišljenoj scenografiji i ugodnom kulturno-zabavnom programu.

Prije početka sjednice prisutni su položili cvijeće i odali počast na Centralnom spomen -obilježju šehidima i poginulim borcima, među kojima je i veliki broj banovićkih rudara.

Svečanost je simbolično počela pjesmom o rudarima, nakon čega je i prikazan kratki promotivni video o radu i razvoju Rudnika u poteklom periodu.

U uvodnom dijelu goste je pozdravio domaćin sjednice direktor rudnika dr. Munever Čergić, koji je rudarima čestitao praznik i poželio uspijeh u daljem radu.

Da bez vrijednih rudara nema uspijeha u rudarskom sektoru dalo se zaključiti i kroz održani govor direktora Rudnika koji je naveo da Banovići Dan rudara slave kao najvažniji praznik u godini, jer banovićka snaga jeste Rudnik.

-Zahvaljujući svima nama, ali posebno naporima rudara, njihovoj odgovornosti, istrajnosti i posvećenosti poslu i ove godine prevazišli smo teške izazove koji su stavljani pred nas i poslovnu 2019. godinu završili kao pobjednici. To govore i preliminarni rezultati koje ću ovom priikom iznijeti. Ukupne količine proizvedenog separisanog uglja do kraja decembra iznosit će oko 1,6 miliona tona, a ove godine u mjesecu novembru, kada je proizvodnja uglja u pitanju, ostvarili smo impozantne rezultate i oborili svojevrstan rekord koji nije zabilježen u poslijeratnom periodu. Naime, novembarska proizvodnja je iznosila 183. 893 tona separisanog uglja, a ovako visok mjesečni rezultat proizvodnje posljednji put zabilježn je tek 1990. godine. Decembarska proizvodnja uglja i otkrivke takođe će ići iznad planom predviđenih količina, što će na kraju i nadoknaditi zaostatak proizvodnje u proteklih 10 mjeseci i donijeti pozitivan finansijski rezultat. Proizvodnja otkrivke takođe je na visokom nivou i dosegnut će planirani iznos od 12 miliona metara kubnih čvrste mase. Ono čime se svake godine posebno možemo pohvaliti jesu investiciona ulaganja, pa tako ni 2019. godina nije bila izuzetak kada je uloženo preko 50 miliona KM, te pokrenuto još 27 miliona KM investicija – rekao je Čergić.

Direktor je također u svom obraćanju istakao da rudnik Banovići danas zapošljava 2. 864 radnika, od čega 237 visokoobrazovanih kadrova, kojima se uredno izmiruju plate i redovno uplaćuju porezi i doprinosi. Osvrnuo se na nezavidnu situaciju u zadnjem dijelu godine kada su grčevitom borbom dobili „bitku“ u vidu zapošljavanja novih 156 radnika, koji su u Rudniku radili na određeno vrijeme, a čiji je posao zbog iznenadne i neobjašnjive odluke Vlade FBiH bio doveden u pitanje.

Poručio je da rudnik Banovići ne odustaje od izgradnje termoelektrane te da je ovo privredno Društvo spremno za gradnju najvećeg projekta u energetskom sektoru od koga zavisi dugoročan plasman banovićkog uglja, a samim tim i opstanak građana Banovića.

Sjednica je nastavljena svečanom ceremonijom dodjele nagrada Zaslužnim članovima Društva, kao i nagrada za doprinos u radu u 2019. godini. Plakete Zaslužnim članovima Društva za ovu godinu uručio je direktor dr. Munever Čergić, dok je Plakete za doprinos u radu za 75 radnika uručio direktor za tehničke poslove dr. Ibrahim Lapandić.

Sindikalna organizacija rudnika mrkog uglja “ˇBanovići” takođe je u povodu 21. decembra Dana rudara BiH dodjelila kolektivna i individualna priznanja.

Priznanje “ZLATNI UGLJEN” i “BANOVIĆKI RUDAR” dodjeljuje se institucijama i istaknutim pojedincima za bezuslovnu podršku opstanku i razvoju rudnika “Banovići” , koji svojim odlukama, radom i posebnim zalaganjem doprinose očuvanju radničkih prava i rudarskog poziva kao egzistencijalnog zanimanja ove Općine.

Priznanja je uručio predsjednik Skupštine sindikata Rudnika, Zijad Lačić.

Pomenuta priznanja su određena satisfakcija kako institucijama tako i pojedncima za dati doprinos u razvoju Rudnika, a kako ne bi bila umanjena njihova vrijednost i značaj, veoma je bitno napomenuti da se uz ista ne dodjeljuju novčana sredstva, što je inače uobičajana praksa prilikom dodjele priznanja.

Nakon uručivanja priznanja predsjednik Skupštine sindikata Rudnika se obratio prisutnima, te govorio o nezadovoljavajućem statusu rudara u FBiH, kao i o pregovorima koje ovih dana vode sa Vladom FBiH oko Kolektivnog ugovora iz oblasti rudarstva.

Sindikalana organizacija Rudnika u tim pregovorima ima jasan stav da ni po koju cijenu neće odustati od svojih zahtjeva vezanih za povećanje cijene najniže satnice rada, te da će u tome istrajati do kraja i boriti se svim zakonskim sredstvima.Takođe se drže i stava da rudnik Banovići ne želi ući u Koncern EPBiH.

Tradicionalno se na ovoj svečanosti uručuje i pehar sveukupnim pobjednicima radničkih sportskih igara, kao i nagrade pobjednicima konkursa literarnih i likovnih radova organizovanog u osnovnim i srednjim školama.

Dan rudara u Banovićima obilježen je velikim brojem kulturno - zabavnih aktivnosti koje su 21. decembra okončane spektakularnim vatrometom.