Studenti treće godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli tokom mjeseca maja u okviru nastavnog programa i stručnog usavršavanja posjetili su rudnik „Banovići“, odnosno pogon Željezničkog transporta. Obilasku pogona prisustvovalo je oko 20 studenata u vodstvu asistenta Denisa Bećirovića. Cilj posjete bio je upoznavanje sa različitim uređajima koje Rudnik posjeduje i načinom njihovog funkcionisanja iz domena mašinskog sektora.

Nekoliko mašinskih inženjera iz Rudnika praktičnom prezentacijom probudili su kod studenata dodatna interesovanja o najmodernijim pomagalima za rješavanje određenih problema na postrojenjima i mašinama u svim rudnikčkim pogonima. Za većinu njih ovo je bila i jedinstvena prilika da se sretnu i upoznaju sa najnovijom opremom, ali i metodama rada rudnika.

Također, u sklopu posjete studenti su obišli pogon Željezničkog transporta i prošli kroz bravarske radionice, radionice za livenje, te dizel halu. Predstavljena im je i funkcionalna parna lokomotiva sa kojom su nešto kasnije imali priliku da se voze do rudničkih kopova.

Ovakav vid posjete ostavio je pozitivne dojmove, što je i rodilo ideju da se stvori obaveza obilaska rudničkih pogona barem jednom godišnje.

Mašinski inženjeri Rudnika su i putem seminara na temu mašinskog održavanja u pogonima firmi predstavljali rudničku opremu i način rada preduzeća, te trud i ulaganja kojima se nastoji ići u korak s vremenom. Rukovanje ovim uređajima prepušteno je stručno osposobljenim ljudima, koji su stekli evropske certifikate i obavljaju poslove za koje su se ranije morale unajmljivati druge firme.

Održavanje postrojenja u pogonima Rudnika zasigurno je u velikoj mjeri pojednostavljeno i olakšano uz korištenje opreme dobrog kvaliteta, i baš iz tog razloga se ne planira stati sa njenim osavremenjavanjem.