Sportisti „Površinske eksploatacije uglja“ ponovo su sveukupni pobjednici takimičenja organizovanog u sklopu programa obilježavanja 21. decembra Dana rudara BiH. Već nekoliko godina unazad ekipe ovog pogona prelazni pehar „sebično“ drže u svojim vitrinama.

U fantastičnoj amosferi kakvu samo rudari znaju napraviti, nepune dvije sedmice na sportskim terenima nadmetalo se u pet različitih disciplina. Takmičenja u malom nogometu, povlačenju konopca, stonom tenisu, kuglanju i šahu privukli su pažnju velikog broja posjetilaca, koji su imali priliku uživati u fer i korektnom nadmetanju, a na kraju finalnih utakmica i u ceremoniji proglašenja pobjednika i dodjeli priznanja. Kako su ovo već sada tradicionalne sportske igre, sudeći po rezultatima u zadnjih nekoliko godina i sveukupni pobjednik igara postaje tradicija. Viceprvaci ovogodišnjeg takmičenja u sveukupnom poretku bile su ekipe “Podzemne eksploatacije uglja”, dok su treće mjesto osvojile ekipe “Separacije”.

Posmatrajući poredak po disciplinama prvo mjesto u malom nogometu osvojila je ekipa „Površinska eksploatacija uglja”, drugo mjesto u ovoj disciplini pripalo je ekipi „Direkcije“ a treće „Podzemnoj eksploataciji uglja“. Za najboljeg strijelca proglašen je Adnan Džinić, za najboljeg golmana Nedim Husić, dok je najbolji igrač ovogodišnjeg takmičenja bio Ermin Mujarić.

Disciplina koja svake godine izazove najviše pažnje posjetilaca je povlačenje konopca, a prvo mjesto, nakon čvrste borbe, osvojila je ekipa “Podzemna eksploatacija uglja”, drugo “Separacija”, dok je treće mjesto pripalo “Površinskoj eksploataciji uglja”. Najbolji konopaš je Jasmin Đedović.

Šahisti Separacije osvojili su prvo mjesto, a iza sebe su ostavili ekipu “Željezničkog transporta”, odnosno “Povšinske eksploatacije uglja”. Za najboljeg šahistu 2019. godine proglašen je Senad Beširović.

Najbolji pojedinac u stonom tenisu bio je Admir Dostović iz “Podzemne eksploatacije uglja”, čija ekipa je i osvojila prvo mjesto u ovoj disciplini. Drugo mjesto pripalo je “Direkciji”, a treće “Separaciji”.

“Podzemna eksploatacija uglja” bila je najbolja i u kuglanju, dok je “Separcija” osvojila drugo mjesto. Treće mjesto u ovoj disciplini pripalo je “Površinskoj eksploataciji uglja”. Najboljim pojedincem proglašen je Samid Suljić.

Pehar sveukupnom pobjedniku na Svečanoj sjednici uprave Društva dodijelio je predsjednik Skupštine sindikalne orgaizacije Rudnika, Zijad Lačić.