Rudnik „Banovići“ i konzorcij firmi na čelu sa firmom Deling d.o.o Tuzla potpisali su juče Ugovor o nabavci dva drobilična postrojenja potrebna za površinsku eksploataciju uglja.

U direkciji Rudnika ugovor su potpisali dr. Munever Čergić direktor Rudnika i predsjednik Konzorcija Omer Delalić, direktor kompanije Deling d.o.o Tuzla. Potpisivanju su prisustvovali i drugi učesnici konzorcija, Almir Zulić direktor TTU „Energetik“ Tuzla, direktor REMEX-a kao zastupnik njemačke firme Takraf na području BiH, kao i direktor Rudarskog instituta Tuzla, Eldar Pirić.

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 9 miliona KM.


Rudnik potpisivanjem ovog Ugovora nastavlja nabavku neophodne mehanizacije potrebne za rad transportnog sistema za otkrivku, ali i za generalno povećanje kapaciteta proizvodnje.

-Danas smo potpisali ugovor za ozbiljan projekat i bitnu kariku transportnog sistema, sa domaćim i inostranim firmama. Želim čestitati i Remex-u, zastupniku firme Takraf za područje BiH, koji koji će raditi sa našim domaćim firmama. Raduje nas zajednički posao i nadamo uspiješnoj saradnji.Ovo je samo dio ulaganja, a kompletan transportni sistem biće završen do kraja 2019. godine u koji će biti uloženo preko 50 miliona KM - kaže Munever Čergić, direktor rudnika Banovići.

Prema riječima Omera Delalića predsjednika konzorcija, rad na projektu ima poseban značaj jer će se uposliti domaći kapaciteti idokazati da je domaća industrija kadra odraditi veliki dio ovog projekta.

-Mi ćemo na osnovu baznog projekta koji će uraditi firma Takraf iz Njemačke uraditi glavni projekat, proizvesti i pustiti u rad postrojenja, dok će Takraf isporučiti samo potrebne dijelove koji se ovdje ne mogu proizvesti. U konzorciju na ovom projektu je angažovano preko 600 ljudi, od čega skoro 150 inženjera, što je od velikog značaja jer se težište stavlja na domaću radnu snagu. – kazao je Delalić.

Predstavnik firme TakrafHolger Bottcher iskazao je posebno zadovoljstvo zbog ove saradnje te istakao da spoj mladih ljudi i iskustva koje posjeduje ovaj tim može napraviti veliki posao te da će bez problema u zadatoj vremenskoj distanci ugovor biti realizovan.

U transportni sistem Rudnika koji će biti zaokružen krajem 2019. godine biće uloženo 50 miliona KM, a za potrebe podizanja proizvodnih kapaciteta u idućoj godini planira se investirati još 80 miliona KM.

Pokretanjem transportnog sistema znatno će se povećati kapacitet rada na otkrivci, kao i stepen pouzdanosti rada i usklađivanja odnosa proizvodnje uglja i otkrivke.