Pored stabilizacije i rekordnih proizvodnih rezultata u zadnja dva mjeseca, godina na izmaku ostaće upamćena i po složenim problemima na proizvodnim pogonima. Najviše problema tokom godine bilo je na Separaciji. Stalni kvarovi u mjesecma najveće potražnje za ugljem bili su osnovni razlog neostvarenih zacrtanih planova proizvodnje.

To je bio i svojevrstan alarm za uzbunu i dovoljno dobar razlog da se dužnosti razriješe vodeći ljudi pogona, koji nisu imali prava riješenja za nastalu situaciju i postave novi koji će pokušati stabilizirati stanje, što se u konačnici i desilo. Od prvog dana mjeseca novembra, nakon smjene rukovodioca, proizvodnja je krenula i više nego dobro, oboreni su i proizvodni mjesečni rekordi, a do današnjeg dana na tom pogonu nema većih problema, proizvodi se iznad planiranih vrijednosti.

Kroz razgovor sa novim rukovodiocem pogona Separacije, Mensurom Gutićem, moglo se zaključiti da do većih promjena u proizvodnom proces nije došlo, niti se značajnije promijenio kvalitet uglja. Kako kaže promjenila se samo svijest uposlenika, od rukovodioca do fizičkih radnika. Ozbiljnije se pristupilo poslu, bolja je angažovanost, a nadzor nad radnicima je maksimalno povećan. A kada se tako radi rezultati moraju biti vidjljivi.

Obzirom da se na Separaciji vrši i najsloženiji proces proizvodnje sasvim je normalno da dolazi do određene problematike, ali ovaj put kvarovi se detektuju na vrijeme i otklanjaju u njabržem roku. Svakodnevno se vrši pregled najkritičnijih strojeva kako bi se na vrijeme moglo reagovati, dok su ponedeljak i petak planski predodređeni za remonte na ovom pogonu. Da bi se proizvodnja održala na dosadašnjem nivou i spriječili veći zastoji potrebno je zamjeniti dotrajale strojeve i dijelove strojeva, pa je zbog toga već na početku naredne godine planirana zamjena sita 202b, a u nešto dugoročnijem planu je i zamjena drobilica 133 a i b. Pomenutom zamjenom osim što bi značajno povećala proizvodnja, smanjili bi se zastoji i zaštitili strojevi.