Nakon što su prethodno ispunjeni svi potrebni uslovi, izgradnja novog školskog objekta u Banovići Selu zvanično je počela 23. decembra tekuće godine, kada je Nadzorni organ IPSA Institut Sarajevo u posao uveo izvođača radova GD Konstrukcije Mostar.

Prema planiranoj dinamici radova, rok za izradu I faze objekta je 18 mjeseci. Dotrajali školski objekat, koji se nalazi na nesigurnom mjestu za ovaj kolektiv, odnosno u neposrednoj blizini rudničkog kopa „Turija“, biće zamjenjen sa potpuno novim modernim objektom, koji će biti izgrađen u sredini naseljenog mjesta Selo II, u mjesnoj zajednici Banovići Selo”, na mnogo sigurnijem mjestu za buduće generacije osnovaca iz Banovići Sela i Pribitkovića.

Izgradnja škole koštati će 2.671.677 KM, a sredstva su obezbijeđena kroz ugovor o eksproprijaciji sa rudnikom Banovići u iznosu od 2.171.677 KM, te Vladom TK u iznosu od 500.000 KM.

Podsjećamo, u proces izgradnje novog školskog objekta krenulo se eksproprijacijom rudarskog zemljišta Rudnika mrkog uglja „Banovići“, čije se eksploatacione polje, kako je već spomenuto, nalazi stotinjak metara od škole, da bi poslije izrade projekta i prikupljanja velikog broja dozvola, saglasnosti i elaborata, nedavno potpisan i ugovor sa izvođačem radova, te u konačnici i započeta izgradnja objekta.

Kako je planirano, do početka školske 2001./2022. godine učenici Osnovne škole Banovići Selo mogli bi sjesti u klupe potpuno novog školskog objekta koji će pružiti znatno bolje uslove rada kolektivu od 270 učenika i nastavnika.