BANOVIĆKE LOKOMOTIVE PONOVO ISPRED SVJETSKIH OBJEKTIVA

Drugu godinu za redom na uskotračnim prugama rudnika „Banovići“ odvijala se prava revija parnih lokomotiva. Svjetski poznati rariteti lokomotive 83-158 i 55-99 sredinom maja bile su glavni akteri ovogodišnjeg fotosafarija na uskom kolosijeku u Banovićima. Sve je počelo prije dvije godine kada je na zahtjev ljubitelja parnjača koji su iskazali veliku zainteresovanost organizovan prvi fotosafari u Banovićima, a koji bi već sada mogao postati i tradicija.

Organizator ovog nesvakidašnjeg događaja bilo je Udruženje „Bosanski kolosijek“ i JU „Centar za zaštitu, promociju i razvoj turizma“ Banovići, uz neizostavnu podršku Rudnika u čijem se vlasništvu i nalaze pomenute lokomotive.

Brojni posjetioci iz BiH i regiona došli su ovjekovječiti nadaleko poznatog Ćiru i predivne pejzaže koje su imali prilike vidjeti u toku organizovane vožnje od platoa pretovanra na Separaciji do platoa pretovara na Turiji. Na staroj uskotračnoj pruzi uvijek je moguće naći nove specifičnosti obzirom da su u pitanju rariteti koji se kroz fotografiju prikazuju u potpuno novom svjetlu.

„Bogata željeznička ponuda“ privukla je brojne posjetioce iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije, koji su sa interesom i užitkom došli popratiti i zabilježiti nesvakidašnju fotografiju parnjača. Bilo je onih koji su se odazvali događaju kao veliki ljubitelji željeznica, onih koji su iskoristili priliku da se u doba dizelki prisjete načina funkcionisanja parnjača, ali i onih koji su se po prvi put prepustili isključivo čarima vožnje.

Jedan od ciljeva programa je promocija kulturnog naslijeđa općine čije će savršene fotografije zauvijek ostati u arhivi ovog grada. Fotografije su pravljenje na najljepšim foto tačkama duž kolosijeka okruženog bogatim banovićkim krajolikom. Ovo je svakako i odlična prilika da se promoviše Rudnik, ali i grad koji ima tu čast da još uvijek posjeduje mašine ove vrste.

Neminovno je da ovakva vrsta lokomotiva predstavlja izuzetno vrijedno naslijeđe koje se jedino u rudniku „Banovići“ nalazi u voznom stanju i svakodnevno koristi za prevoz uglja.