Demant na informacije objavljene u medijima 04.08.2020. godine pod naslovom: Elektroprivreda BiH i tri rudnika u Tuzlanskom kantonu duguju 10 miliona KM za koncesije”

Nakon usvojene Informacije o dugovanjima po osnovu koncesije na sjednici Vlade TK, javnosti je plasirana informacija da EP BiH i tri rudnika u ovom Kantonu duguju skoro 10 miliona KM za koncesione naknade. Među tri pomenuta rudnika, odnosno tri najveća dužnika, prema tvrdnjama Vlade TK, našao se i rudnik “Banovići”, što je neprovjerena i apsolutno netačna informacija.

Zbg toga je naša dužnost i obaveza da medijima koji su objavili pomenute netačne informacije, ispred Uprave rudnika “Banovići” uputimo demant, s molbom da se isti objavi u cijelosti.

Plasiranje u javnost neprovjerenih i prije svega netačnih podataka može dovesti do narušavanja poslovnog imidža našeg preduzeća koji se decenijama unazad mukotrpno gradio. Stavljanje rudnika “Banovići” u istu ravan sa stvarnim milionskim dužnicima kao što su rudnici “Kreka i “Đurđevik” je nedopustivo. Nekorektno je i neprofesionalno narušavati ugled privrednom Društvu koje slovi za respektabilno preduzće i urednog platišu svih prispjelih obaveza, između ostalog i obaveza plaćanja koncesionih naknada.

U vezi sa objavljenim informacijama navodimo da je rudnik “Banovići” jedini rudnik koji od 2013. godine ima sklopljen ugovor sa Ministarstvom privrede TK o koncesiji na period od 30 godina. U dosadašnjem periodu nakanda za koncesiju isplaćena je redovno u skladu sa Ugovorom i datim rokovoma.

Naime, zaključno sa 30.06.2020. godine stanje obaveza Rudnika po koncesionim naknadama iznosi 0,00 KM, za šta postoji validan dokaz, odnosno Obavijest Ministarstva finansija TK , pristigla na adresu Rudnika 20. jula tekuće godine, koju prilažemo uz demant.

Ono što je godinama unazad poznato i što je činjenica koja se ne može opovrgnuti, jeste da je rudnik “Banovići” rijedak primjer rudnika u FBiH koji u potpunosti izmiruje svoje obaveze prema državi i uposlenicima.

I upravo iz tog razloga, ispred Uprave rudnika “Banovići” oštro demantujemo navode o dugovanjima i molimo one koji plasiraju ovakve informacije da se ubuduće o poslovanju rudnika “Banovići” informišu upravo u ovom preduzeću. Uprava rudnika, koja je na ovoj poziciji od sredine maja tekuće godine, do sada je transparentno u javnost iznijela sve podatke vezane za poslovno - finansijsko stanje preduzeća i potpuno je spremna na konkretnu saradnju, a sa takvim načinom rada nastavit će i u budućnosti.

SRETNO!